ruokanetista terveellinen ruokakattaus

Oletko jo kokeillut ostaa hävikkiruokaa netistä?

Uusimpana ruoka-alan trendinä markkinoille on tullut ruokaverkkokauppoja, joissa myydään hävikkiruokaa netistä. Olet varmaankin nähnyt mainoksia, joissa ne mainostavat mahdollisuutta ostaa ruokatarvikkeita jopa 90 prosentin alennuksilla suositteluhinnoista. Alennusprosentit tuntuvat uskomattomilta, mutta ne ovat todellisia!

Hävikkiruokaa netistä myyvät kaupat tekevät rahaa siten, että vähittäiskaupat ja elintarvikeyritykset myyvät niille ylijäämäeriä ja vanhaksi meneviä tukkueriä. Ne ostavat isoja satseja ruokaa, jotka ovat täysin syöntikelpoisia – niissä saattaa esimerkiksi tulla päiväys pian vastaan tai pakkausuudistuksen takia niitä ei voi enää myydä kaupoissa. Lisäksi ruoan kotiinkuljetus on yleensä saatavilla ilmaiseksi, kun teet ostoksia suhteellisen pienellä summalla.

Ruokaa netistä tarjoavat verkkokaupat ovat mullistaneet Suomen ruokamarkkinat. Jos siis ostat ylijäämäruokaa netistä ja suunnittelet niihin pohjautuvat ruoka-annokset, voit säästää merkittäviä summia rahaa. Ruokalaskun pienenemisestä voidaan esimerkiksi suomalaisen perheen kohdalla puhua sadoista euroista kuussa. Harva meistä haluaa jättää tällaista mahdollisuutta käyttämättä.

Rahan säästön lisäksi voit saada hyvän omantunnon. Ehkäiset nimittäin samalla ilmastonmuutosta, sillä myymättä jääneet tuotteet päätyisivät suoraan kierrätykseen. Hävikkiruuan ostaminen on fiksu ekoteko, sillä vähennät roskikseen päätyvän ruuan määrää. Markkinoille ilmestyneiden hävikkiruoka sovellusten ansiosta tarjousten löytäminen myös ravintoloista ja kahviloista on tehty entistä helpommaksi. Teet siis hyvää niin ilmastolle kuin lompakolle, kun ostat ylijäämäruokaa netistä! Tämän parempaa diiliä ei juuri voisi olla.

Hävikkiruokakaupoilla ei ole kivijalkakauppoja, joten ne toimittavat haluamasi ruokatarvikkeet nopeasti joko kotiinkuljetuksena tai lähimpään Postiin. Laadukkaasti suunnitellut verkkokaupat ovat löytämisen iloksi lajitelleet tuotteet huolellisesti omiin kategorioihin, toki parhaat tarjoukset ovat heti etusivulla.

Jännitys piilee myös siinä, ettet voi koskaan tietää, mitä hävikkiruokakaupoista löytyy, sillä valikoima vaihtuu jatkuvasti. Toisinaan on mahdollista saada jopa ilmaista ruokaa netistä, kun ylijäämäruokaa netistä tarjoavat kaupat antavat kaupan päälle arvokkaita tuotteita täysin ilmaiseksi. Kokeile ostaa ylijäämäruokaa netistä jo tänään ja ylläty iloisesti!

Ruokahävikki on Suomessa yleistä

Suomessa heitetään valtava määrä ruokaa vuositasolla pois – yleisten arvioiden mukaan ruokaa kaadetaan roskikseen yli 100 miljoonaa kiloa, mikä tekee yli 20 kiloa yhtä suomalaista kohden. Ruokahävikki on ympäristön kannalta erittäin tuhoisaa, minkä takia viime vuosina on herätty ruuan poisheittämisen minimoimiseen.

Me ruokanetistä.fissä haluamme omalta osalta kantaa vastuun ympäristöstä, minkä johdosta olemme tehneet oppaan, jossa keskitymme ruokahävikin tutkailuun ja sen minimoimiseen.

Kiertotalous kunniaan

Ilmastonmuutoksen myötä kiertotalous on siirtynyt merkittäväksi osaksi jokapäiväistä keskustelua. Koska ruuanvalmistus ja maatalous ovat keskeisessä osassa ilmastokeskustelussa, kiertotalous ja siihen liittyvät teknologiat ovat nousseet olennaiseksi osaksi jokapäiväistä keskustelua. Niitä kehitetään yhä nopeampaa vauhtia, jotta ilmastonmuutosta saataisiin hidastettua myös elintarviketeollisuudessa.

Meillä jokaisella on myös omalla tavallaan mahdollisuus edistää kiertotaloutta ja seurata aktiivisesti siihen liittyviä kampanjoita. Esimerkiksi suomalaisten joulukinkkujen rasvaa on kerätty pulloissa, jotka on käytetty polttoaineiden valmistukseen. Jokaisella suomalaisella on ollut mahdollisuus vaikuttaa ja kantaa oma kortensa kekoon.

Tulemme varmasti tulevaisuudessa näkemään yhä lisääntyvissä määrin vastaavia kampanjoita, joiden suhteen kannattaa ehdottomasti pitää silmät auki.

Näin voit minimoida omalla kohdallasi ruokahävikin

  • Hanki ruokaa sen verran kuin tarvitset. Älä osta liikaa tuoretuotteita, jotka menevät vanhaksi ja joutuisit heittämään pois. Jos huomaat, että ostamasi tuote on menossa pian huonoksi, valmista siitä ruokaa. Mikäli ruoka on mahdollista pakastaa, voit laittaa sen pakastimeen.
  • Osta poistoruokaa netistä ja pelasta maapallo. Hävikkiruokaa voi ostaa netistä siihen erikoistuneilta verkkokaupoilta, jotka myyvät pian vanhaksi meneviä tuotteita tai esimerkiksi tuotepakkauksen muutoksen johdosta markkinoilta pois vedettyjä elintarvikkeita.
  • Jos haluat ostaa ruokaa ravintolasta, käytä hävikkiruokasovelluksia. Niistä saat edullisesti ruokaa, joka heitettäisiin muussa tapauksessa pois. Hävikkiruuan osto on siis ympäristöteko, sillä säästät ympäristöä kuormitukselta.
  • Katso, millaiseen pakkaukseen tuote on pakattu. Suomalaiset elintarvikevalmistajat ovat nyt yrittäneet päästä esimerkiksi mustasta muovista eroon, sillä se on erittäin epäekologinen vaihtoehto. Tämän takia pakkausteknologia on keskittynyt luomaan tehokkaita pakkauksia, joissa muovin määrä on minimoitu.
  • Osta luomuruokaa, mikäli mahdollista. Luonnonmukaisesti viljellyt elintarvikkeet ovat ympäristön kannalta erinomaisia vaihtoehtoja ja kestävällä tavalla kasvatettu.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua ja saat niistä helpotusta ympäristöystävällisten arvojen mukaiseen elämiseen!