ruokanetista terveellinen ruokakattaus

Keitto

Keitot ovat ihania herkkuja, joista me suomalaiset nautimme etenkin talvisaikaan lämmön tuojana. Ne ovat erinomaisia vaihtoehtoja ja sopivat hyvin esimerkiksi lounaaksi työpäivän ohelle. Ruokaisat keitot valmistuvat nopeasti ja mahdollistavat, että maukkaita ruokaelämyksiä saa helposti.

Keittoa voi helposti tehdä isompiakin määriä ja sitä voi syödä halutessa useampia päiviä tai annostella itselleen mukaan lounaaksi töihin. Mikä parasta, osan siitä voi laittaa pakkaseen ja hyödyntää silloin, kun se itselleen parhaiten sopii. Keittoainekset tilaat helposti uusista nettiruokakaupoista, joiden kautta voit tehdä ruokaostoksesi ketävästi netissä.

Mausteet tuovat mukavaa lisää keittoihin

Mausteet tekevät mukavan silauksen keittoihin, minkä johdosta voit luoda niihin uusia ulottuvuuksia. Esimerkiksi rosmariini tuo paljon syvyyttä punajuurikeittoon, kun taas tilli sopii kalakeittoon kuin nappi silmään. Mausteet luovat oman vivahteensa, minkä ansiosta suolaa voi vähentää ruuasta. Tämä on erinomainen asia terveyden kannalta.

Toinen hyvä vaihtoehto on hyödyntää erilaisia mausteliemiä, joita voi käyttää keiton pohjana. Esimerkiksi liemikuutiot antavat täyteläisen maun, joka toimii hyvänä runkona keittoa suunnitellessa. Jos sinulla on paljon aikaa kokkailua varten, voisit harkita liemen tekemistä alusta asti. Esimerkiksi Kauppahalli24 myy naudan liemiluuta, josta voit keitellä lihalientä.

Kermainen vai kevyt keitto?

Keittojen paras piirre piilee niiden monipuolisuudessa. Voit itse päättää, haluatko höystää keittosi kevyesti vai hieman täyteläisemmällä otteella. Jos haluat herkutella, voit lisätä keittoon esimerkiksi kermaa tuomaan makua ja rakennetta – kuten kermaiseen lohikeittoon. Toinen hyvä vaihtoehto on juusto – esimerkiksi Aurajuusto ja Koskenlaskija sopivat täydellisesti osaksi keittoja. Aurajuustokeitto on jo itsessään todellinen makuelämys, kun taas Koskenlaskija höystää kasvissosekeitot mielettömällä tavalla.

Toista ääripäätä edustavat kevyet sopat, jotka ovat mm. kuntoilijoiden ja laihduttajien suosiossa. Raejuusto sopii täydellisesti tomaattikeittoon, punajuurikeittoon ja moniin muihin kasviskeittoihin. Raejuusto sulaa mukavasti ja tekee keitosta täyteläisemmän, voit kokeilla sitä esimerkiksi yhdessä herkullisen bataatti & paprikakeiton kanssa.

Puolivalmisteista apua keittoihin

Puolivalmisteet helpottavat merkittävästi sopan valmistamista. Esimerkiksi kuoritut punajuuret ja pakasteesta löytyvät juuressekoitukset nopeuttavat huomattavasti valmistusta. Vältyt monilta työvaiheilta, kun sinun ei itse tarvitse kuoria punajuuria, porkkanoita tai perunoita.

Puolivalmisteet lisäksi säästävät aikaa, kun et joudu aloittamaan työtä alusta asti. Mikä hienointa, monet pakasteesta löytyvät sekoitukset ovat kotimaisia ja erittäin kohtuuhintaisia ruokia.

Aasialaiset keitot ovat rantautuneet Suomeen

Uuden makuelämyksen ruokailuun tuovat aasialaiset keitot, jotka ovat piristäneet mukavasti suomalaista ruokakulttuuria. Japanista kotoisin oleva ramen ja Thaimaasta lähtöisin oleva tom yam ovat erinomaisia keittoja, jotka tuovat vaihtelua suomalaiseen makumaailmaan.

Jos et ole vielä kokeillut aasialaisia keittoja, nyt on korkea aika kokeilla!

Ramen

Ramen on erittäin runsas keitto, joka on vienyt suomalaisten sydämet mennessään. Suomeen on avattu monia ramenia tarjoilevia ravintoloita, jotka ovat saavuttaneet lyhyessä ajassa huiman suosion. Ruuan salaisuus piilee tuoreissa ja raakoina tarjoiltavissa kasviksissa ja vihanneksissa, jotka tuovat mukavaa suutuntumaa. Vihanneksia ei kypsytetä, minkä johdosta ne säilyttävät hyvin vitamiininsa ja hivenaiheensa.

Ramenia ei ole kuitenkaan vaikea valmistaa kotonakaan – voit tehdä itse chiliin perustuvan mausteisen liemipohjan, hyödyntää erilaisia kasviksia täytteenä ja tuoda runsautta ruokaisalla lisukkeella sekä nuudeleilla. Esimerkiksi paksoi, retiisi, idut ja kevätsipuli sopivat erinomaisesti mukaan. Ruokaisana lisukkeena toimii esimerkiksi kananmuna, tofu tai kana. Ruokaelämyksen viimeistelee esteettinen asettelu, joka houkuttaa syömään silmillään.

Tom yam

Tom yam on herkullinen keitto, jossa yhdistyy kookoskerman paksu rakenne ja mausteiden kirpeä ominaisuus. Tom yam on täydellinen valinta etenkin talvella, jolloin keiton tulisuus tuo mukavaa piristystä talvipakkasten keskelle.

Ruuan maku tulee kaffirlimetinlehdistä, tom yamin erikoistahnasta sekä kalakastikkeesta. Katkarapujen miellyttävä suutuntuma viimeistelee kokonaisuuden, minkä johdosta makuelämystä on vaikea vastustaa.

Tom yamin pohjana on täyteläinen kookoskerma, joten se ei ole kevyimmästä päästä. Jos haluat keventää keittoa, voit valita kevyemmän kookoskerman. Osa myös jättää kookoskerman kokonaan pois ja korvaa sen kala- tai kanaliemellä.

Herkullinen leipä täydentää ruokaelämyksen

Tuore leipä kruunaa ehdottomasti keiton ja täydentää lautasmallia hiilihydraattiensa ansiosta. Esimerkiksi itse tehty ja tuore sämpylä maistuu mielettömältä yhdessä höyryävän kuuman keiton kanssa. Ruisviipaleet taas sopivat erinomaisesti dipattavaksi keiton liemeen ja sopii täydellisesti esimerkiksi siskonmakkarakeiton kanssa.

Me ruokanetistä.fissä olemme tehneet sinulle kattavan reseptipankin, josta voit löytää uutta ideaa ruuanlaittoa varten. Katso ideat tarkemmin, jotta löydät uusia vivahteita ruuanlaittoon!

Paahdettu Bataatti & Paprikakeitto

Lempeän tulinen ja samettinen sosekeitto on ihana ruoka kylmemmillä keleillä, päällä itse tehtyjä krutonkeja. Vegaanisen keiton ainekset saat kaikki tilattua…

Lohikeitto

Lohikeitosta on yhtä monta versiota kuin on tekijääkin. Kokeile lohikeittoa itsetehdyllä tilliöljyllä ja kylmäsavulohella, niin saat pienen extratwistin perinteiseen kotiruokaan.